Dark Mode
  • Tuesday, 29 November 2022
Hər Mətbəxdə Vacib olan Qidalar. Siyahısı

Hər Mətbəxdə Vacib olan Qidalar. Siyahısı

Yemək bişirmə səyahətinizə başladığınız zaman minimalist aşpazlar üçün ən yaxşı qabları və əsas mətbəx alətlərini öyrənmək çaşqınlıq yarada bilər. Ancaq illər ərzində bişirmə üsullarınızı inkişaf etdirdikcə sadə reseptlər yaradır və sınaqdan keçirirsiniz. Yeməklərinizi necə planlaşdırmağı öyrəndikdən sonra, sizə lazım olan alətləri (və  olmayanları) dəqiq öyrənəcəksiniz. Mətbəxdə istifadə etməyə lazım olan alətləri, mətbəxdə olmalı olan qidaları, hətta soyuducudakı əşyaları belə asanlıqla mənimsəyə bilərsiniz.

Qidalanmağımıza verdiyimiz əhəmiyyət soyuducuda olması lazım olanlar siyahısını nə qədər dəqiq hazırladığımızdan aydın görünür. Düzgün seçimlərdən mətbəx qablarının siyahısını yaratdıqdan sonra növbəti addımınız mətbəx üçün lazımi materialların olub olmadığını yoxlamaqdır. Yeməklərinizi bişirməzdən əvvəl ehtiyaclarınızı müəyyən etmək üçün mətbəx qabları və mətbəxdə  olacaq qidaların siyahısını hazırlaya bilərsiniz. Bu, işinizi asanlaşdırır və çatışmazlıqlarınızı asanlıqla aşkar etməyə imkan verir.

Ev üçün lazım olan materiallar dedikdə ağlımıza ən çox vaxt keçirdiyimiz yerlərdən biri olan mətbəximizdəki çatışmazlıqlar gəlir. Ümumiyyətlə, mətbəximizdə istifadə edə biləcəyimiz hər bir əşyanı aldığımızı düşünürük. Amma biz lazımi aləti tapana qədər onun əskik olduğunu dərk etmirik. Mətbəx üçün lazım olan materialların çatışmazlığı həmişə var. Mətbəx ləvazimatları siyahısında əvəzolunmazlar şübhəsiz ki, bıçaqlar, qaşıqlar, qablar, stəkanlar, qazanlar... Elələri də var ki, əskikliyi ilk başda hiss olunmur, olmadıqda isə əlimizi bağlayır. Bu çatışmazlıqlar, xüsusilə yeni bir ev təşkili üçün çox vaxt aparacaq. Yaxşı, həyatınızı asanlaşdıracaq mətbəx əşyaları siyahısında sizə nə lazımdır, gəlin bir nəzər salaq...

 

Hər Mətbəxdə Vacib olan Qidalar. Siyahısı

Kəsmə taxtası
Sarımsaq doğrayan
Konserv açan
Yağ qabı,
Sous qabı,
Şüşə və ya melamin qablar,
Nimçələ
Limon sıxacağı
Praktik tullantı qutuları (onu lavabonun altındakı şkafa bərkitmək olar)
Süzgəclər və ölçü fincanları
Elektrik mətbəx alətləri

Sağlam Qidalanma Üçün Mətbəxdə Olmalı Qidalar

Qidalandırıcı qida maddələrini saxlamaq üçün soyuducudan istifadə sağlam pəhrizə sadiq qalmağın ən sadə və təsirli yollarından biridir. Səliqəli və yaxşı təchiz olunmuş soyuducu və bəsləyici qidalar olan anbarınız sağlam seçimlər üçün özünüzü hazırladığınız zaman bütün fərqi yarada bilər. Bəs, zaman-zaman gözdən qaçırdığınız, lakin hər zaman mətbəxdə olması lazım olan qidalar hansılardır? İndi gəlin mətbəxdə və soyuducuda olması lazım olan bəzi qidalara nəzər salaq...

Sümük suyu: Sümük suyu, sümükləri, dərini, dırnaqları və saçları gücləndirmək, iltihablı oynaq ağrılarını azaltmaq kimi sağlamlıq faydaları ilə minlərlə ildir istehlak edilən çox yüksək qida dəyərlərinə və vitaminlərə malik qidalı bir qidadır. Bütün bu faydaları ilə birlikdə soyuducuda olması lazım olanlar siyahımızın başında olan sümük suyunu şorba, köri, güveç və souslarda istifadə edib düyü və makaron sularına əlavə edə bilərsiniz.
Qatıq: Soyuducuda mütləq olması lazım olanlar siyahısının başında gələn qatıq zülal, kalsium və B12 vitamini ilə doludur. O, həmçinin sağlam həzm sistemini dəstəkləməyə kömək edən böyük bir probiyotik mənbəyidir. Əsas və ya qəlyanaltılarda istədiyiniz qədər istehlak edə bilərsiniz.
Yumurta: Əla zülal, vitamin (A, D və B12) mənbəyidir. Soyuducuda mütləq olması lazım olanlar siyahısına əlavə olunacaq digər məhsul isə yumurtadır. İnsanlar tez-tez yumurta yeməyin xolesterol səviyyələrinə təsirindən narahatdırlar. Tədqiqatlar göstərir ki, sağlam yetkinlərdə gündə bir yumurta ürək-damar xəstəliyi və ya insult ilə əlaqəli deyil.
Tomat sousu: Yumurta deyildikdə ağla menemen gəlir; Menemeni asan etməyin düsturu təbii ki, pomidor sousudur. Yay-qış soyuducuda olması lazım olanlar arasında olması hər yeməkdə praktiki şəkildə dadla qarşılaşmağa imkan verir! Tomat sousunu elbette evde hazirlaya bilersiz, en yaxsi tomat sezonda yığılan pomidordur. Ancaq bu mövsümü qaçırırsınızsa və ya vaxt azlığı səbəbindən öz tomat sousunuzu hazırlaya bilmirsinizsə, marketlərdə hazir tomat souslarindan alıb istifadə edə bilərsiniz.
Sarımsaq: Ürək sağlamlığını qorumaq, yüksək təzyiqin qarşısını almaq, xərçəngə qarşı yaxşı mübarizə aparmaq və beyin sağlamlığına faydalı olmaq kimi bir çox faydası olan sarımsaq yeməklərə aromatik dad qatır. Mətbəxdə olması lazım olan qidalar arasındadır! Yaxşı ki, var!
Zeytun yağı: Faydalarını saymaqla bitirə bilmədiyimiz başqa bir qida da zeytun yağıdır. Mətbəxdə olması lazım olan qidalar arasında yer alan zeytun yağını bütün yeməklərinizdə və salatlarınızda istifadə edə bilərsiniz, hətta yeməkdən əvvəl yüngül ədviyyatlarla taclandıraraq layiqli bir başlanğıc edə bilərsiniz. Ən yaxşı ləzzəti əldə etmək üçün soyuq sıxılmış zeytun yağı seçməlisiniz.
Nar şərabı: Antioksidant və yüksək qida dəyərinə görə yeməklərinizdə və səhər yeməyinizdə qaçırılmamalı, mətbəxdə olması lazım olan qidalar arasındadır. Bununla belə, istifadə etdiyiniz məhsulun orqanik olduğundan əmin olmalısınız. Konservantsız, qatqısız, rəngləndiricisiz, süzülmədən qablaşdırılan nar siropunu soyuducuda olacaqlar siyahısına əlavə edib, il boyu rahatlıqla istehlak edə bilərsiniz.

Comment / Reply From