Beyaz logo
Forum - En Maraqlı Mövzular ve Fikirler
    
Salam, Qonaq!


Yoqa Pəhrizi

1 2 3 Növbeti >>
Yerleşdirdi: *_*M_O_N_I_K_A*_*(27.12.2012 / 18:00)
Oxunmuş: 2803 | | Like: 0

[color=#173bd3]Qoy qida Sizə dərman olsun və dərmanınız qida olsun.

Yoqlar hesab edirlər ki, təmiz və düzgün qida ilə orqanizmin fizioloji və psixiki funksiyalarına müsbət təsir etmək olar. Yoqanın pəhrizi (pəhriz sanskrit dilində mitaharadır), əsasən, lazımi zamanda aparılıb zəruri məqsədə uyğun olmalıdır. Çünki qidaların bəzi növləri ümumi əhvalı yaxşılaşdırır, bəziləri insanın işləmək qabiliyyətini gücləndirir, bəziləri isə iqlimə və ya qeyri-adi şəraitə uyğunlaşdırılır.
Hər bir mərhələdə (Kriya-, Hatha-, Raca-yoqd) Yoqa öz məqədlərini irəli sürür, buna görə də Yoqanın hər mərhələsində qidaya müxtəlif münasibət var.
Kriya-yoqa mərhələsində gigiyena üsulları ilə və pəhrizin dəyişməyi ilə insan özünü saflaşdırır. İnsanın vitamin və mikroelementlərə olan tələbatı qida vasitəsilə ödənilir. Yığılmış zərərli maddələr orqanizmdən xaric edilməli və həzm prosesi normalaşdırılmalıdır.
Hatha-yoqa mərhələsində insan öz-özünü tənzim etmək məqsədilə fiziki və tənəffüs təlimləri vasitəsilə oynaqların hərəkətliliyini, əzələlərin və vətərlərin elastikliyini təmin etməlidir. Bu zaman qida psixikanın tənzimçisi rolu oynayır.
Raca-yoqanın məqsədi təfəkkürü idarə etmək bacarığına yiyələnmək və şüurun ayn halına (burada şüur üstü kimi adlandırılır) keçməkdən ibarətdir. Beləliklə, qida incə enerjilərin (vibrasiyaların) mənbəyi kimi oraya çıxır və enerji karkasının quruluşunu formalaşdırır. Qidanın dəyəri insanın bioenerjisini incə etməkdən ibarətdir.
Qida həzm olduqdan sonra orqanizmdə şlaklar (tullantılar) qalır. Bu şlaklar nəinki həzm cihazında, hətta sümüklərdə, damarların divarlarında, əzələlərdə, hüceyrələrdə də yığılır. Yoqların nəzəriyyəsinə görə, insan orqanizmdən şlakları xaric edə bilən qida qəbul etməlidir. Əks halda, qida yalnız şlak əmələ gətirəcək. Belə qida tamaslaşmış (bax “Üç qun”) qida hesab olmur. Şlakları daşıyan qandır, onun orqanizmin hər bir hüceyrəsinə yolu var. Bu prosesi (şlakların daşınması və yığılması) dayandırmaq məqsədilə qan şlaklara qarşı təcavüzkar olmalıdır. Belə xüsusiyyətə malik olan qələvi tərkibli qan yalnız qələvi tərkibli qidadan istifadə nəticəsində əmələ gəlir.
Orqanizmin həyat fəaliyyətinin əsas şərti onun daxili mühitində turş-qələvi tarazlığının saxlanılmasından ibarətdir. Orqanizmin turş-qələvi mühitinin dəyişməsi günün saatları ilə bağlıdır: gecə saat 4-dən səhər saat 11-ə qədər turş, gündüz saat 12-dən saat 14-ə qədər neytral, gündüz saat 15-dən gecə saat 24-də qədər qələvi, gecə saat 1-dən gecə saat 3-ə qədər neytraldır. Orqanizmin turş-qələvi tarazlığının pozulmaması üçün qida qəbulu bu dövriliyə əsaslanmalıdır.
Beləliklə, meyvə-tərəvəz qidaları, əsasən, qələvi, ət, yumurta, kəs-mik, çörək isə turş reaksiyaya malikdir (cədvəl 1). Bu tarazlığın pozulması nəticəsində xəstəliklər əmələ gəlir.
Ətirli ədviyyatlar (keşniş toxumu, zirə və s.) və cır bitkilər qidaya qələvi, şəkər isə turş təsir göstərir.
Müasir dövrdə bizim qidamızda ədviyyatlar, göyərti, meyvə və tərəvəz az, nişastalı, unlu qidalar və təmizlənmiş şəkər isə həddindən artıq çox yer tutur. Yoqa ilə məşğul olanlara yoqlar orqanizmi təmizləmək məqsədilə, əsasən, qələvi reaksiyalı qidadan istifadə etməyə məsləhət görür. Əvvəlcə qida rasionunda meyvə və tərəvəzlərin payını artırmaq lazımdır, çünki xəstəliklərin əsas səbəbi orqanizmdə turşuluğun artması və qələvi ehtiyatların tükənməsi ilə bağlıdır.

Orqanizmdə qələviləşdirici effekt yaratmaq məqsədilə:
heyvan mənşəli (ət, quş, balıq, yumurta) qidadan imtina etmək, zülalları isə süd və bitki məhsulları ilə əvəz etmək;
təmizlənmiş şəkəri (saxaroza) tərkibində doymamış şəkər olan məhsullarla (meyvə, quru meyvə, bal) əvəz etmək;
pəhrizdə narın üyüdülmüş un məhsullarını cod üyüdülmüşlərlə və makaron məmulatları (arpa, qarabaşaq yarması, cücərdilmiş dən) ilə əvəz etmək lazımdır.

Cədvəl 1. Qida məhsullarında turş-qələvi xüsusiyyətlərin nisbəti

Qida məhsulları Turş QələviQida məhsullarıTurşQələvi
Yumurta72,727,3
Düyü72,627,4
Ağ çörək72,028,0
Yavan ət70,829,2
Kəsmik70,129,9
Makaron69,730,3
Balıq68,831,2
Qınlılar61,838,2
Ağ un (cod)58,341,7
Pendir54,445,6
Qara çörək53,946,1
Qoz52,247,8
Kakao51,848,2
Süd46,653,4
Çuğundur45,654,4
Yaşıl paxlalar42,357,7
İspanaq40,959,1
Pomidor38,062,0
Çiyələk37,462.7
Kartof36,663,4
Soğan35,564,5
Kök28,971,4
Alma27,372,7
Xiyar25,075,0
Gavalı23,176,9
Limon20,579,5


Azərbaycan xalqı, ümumiyyətlə, ət yeməyi çox sevir, ona görə də tam vegetarianlığa keçmək onun üçün çətindir. Ət həmişə nüfuzlu qida hesab olunmuşdur. İnsan daim şərəfə doğru can atır, lakin spirtli içkilər, siqaret. narkotik maddələr və ət hər adama əlçatmazdır. Ət, əsasən, müsbət emosiyalar və ailə şadlıqları ilə bağlıdır. Bir çox adam sadəlövhcəsinə hesab edir ki, ət onları qidalandırır, çünki onun həzm edilməsinə 2 dəfə çox vaxt (təxminən 40-50 saat) sərf edilir. Nəticədə, ət orqanizmdə çürüyür və xəstəliklər əmələ gəlir. Ətin çürüməsi və qoxuması heyvan kəsiləndə başlayır. Bununla

1 2 3 Növbeti >>
Ads
loading...
Fikirler:
Kitabxana »
Xanımların pəhrizlə bağlı söylədiyi yalanlar
Xalq təbabəti ilə dişləri necə ağardaq
Sağlam dişlər gözəl gülüşlər
Yorğunluğun qarşısını necə almaq olar?
DİQQƏT!!! Yüksək Təzyiq
Doşa və zaman
Hər eynəyin öz şəfası
Meyvələrin sirli söhbəti
Aclıq Gəldim deməz
Qəhvə Alışqanlığınla Barışmağın 5 Səbəbi
Baş Sehife
mobtop